Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2017 09:25 - Как се създаде и изчезна банката за бедните
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1133 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.06.2017 09:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как се създаде и изчезна банката за бедните

Когато стане дума за пари, всички сме от една религия! - Волтер

Bank of Credit and Commerce International (BCCI) е голяма международна банка, основана през 1972 г. от Ага Хасан Абеди, пакистански финансист, като нейната цел е предоставяне на помощ за бедните хора и бедните страни.

Банката е регистрирана в Люксембург със седалища в Карачи и Лондон. В рамките на 10 години BCCI достига своя връх. Тя работи в 78 страни, има над 400 клона, над 1 000 000 вложители и активи за над $ 20 млрд., което я прави 7-ма по големина частни банки в света. Когато банковата дейност в национализирана в Пакистан през 1972 г., Абеди, който вече се е доказал като изключително способен банкер в Пакистан решава да търси убежище и основава Bank of Credit and Commerce International (BCCI) като я регистрира в Люксембург. 

Основен акционер в новата банка първоначално е Bank of America с 25% от акциите, а друг голям акционер с 11% е Зайед бин Султан Ал Нахаян, емир на Абу Даби и глава на създадените по него време Обединени арабски емирства. Идеята е Bank of Credit and Commerce International да стане първата мюсюлманска банка в света. 

Година по-късно банката има вече 19 клона в 5 държави, а през 1976 г. разполага вече със 108 клона, а активите на банката минават вече $ 1.6 млрд. Банката е една от първите ако не и първата чужда банка появила се в Китай през 1980 г., след започване на отварянето на държавата към света. Година по-рано банката е стъпила и в Африка където започва да развива бурна дейност с някои от режимите.

Около 80% от служителите в банката са пакистанци, а мениджърите са с такива права и задължения, че реално почти никой от тях не знае точно с какво се занимават някои негови колеги. Bank of Credit and Commerce International (BCCI) придобива други банки и създава цяла империя от холдингови компании регистрирани в Люксембург или на Кайманите. През 1980 г. банката има активи за $ 4 млрд. и 150 клона в 46 страни.

Донякъде притиснати от американските регулаторни органи, но и защото не могат да следят точно дейността на дружеството в което имат участие Bank of America намаляват дяловото си участие, но Зайед бин Султан Ал Нахаян увеличава своя дял до 40%. Банката иска да стъпи в САЩ, но американските власти са твърдо против, а и там тя има изключително лоша слава и се ползва с недоверие.

Въпреки това, през 1982 г. група от 15 инвеститори от Близкия изток купуват Financial General Bankshares, банков холдинг регистриран в САЩ. Всички те са клиенти на Bank of Credit and Commerce International, но властите под влияние и на лобиране от страна на съветник на 5 президента демократи (Кларк Клифърд Макадамс) приемат, че те нямат нищо общо с банката. 

През 1985 г. Bank of England и регулаторът на Люксембург Institut Monйtaire Luxembourgeois, вече силно обезпокоени от слухове за загуби на банката на стоковите и финансови пазари, нареждат BCCI да премине към един счетоводител за крайния одит на дружеството. През 1987 г. Price Waterhouse стават такъв и още с влизането си установяват загуби за стотици милиони. $ 1.48 млрд. са раздавани пък като кредити на акционерите на банката (нещо познато ни и от България), като за обезпечение са ползвани активи на самата банка или нейни холдингови дружества.

Други големи кредити за $ 1.5 са дадени на фамилията Гокал (братята Абас, Муртаза и Мустафа), големи корабни магнати родени в Пакистан и живели до идването на БААС на власт в Ирак до 1968 г. с регистрирана корабна компания (Gulf Group), в Женева.

Огромна част от тези кредити потъват поради загуби на фамилията в 80-те години или просто поради лошо или никакво обезпечение, но през 70-те години точно банката помага на братят да изградят своята империя. Чрез тях тя държи връзки и с генерал Мухаммад Зия Ул Хак, президент на Пакистан между 1978 и 1988 г. По-късно авоарите и активите на братята са конфискувани, а те изпратени в затвора от британския съд. От Price Waterhouse установяват в един момент липси за над $ 10 млрд. в банката, пари изпарили се незнайно как, къде и по какви точно схеми. 

image

Още от самото си начало банката е работила като пирамида, обслужвайки текущите си разходи, чрез парите от депозити на своите клиенти, но това е най-малкото. 

Банката има така наречена ""Черна мрежа"" с около 1500 служители основно пакистанци, която се използва за доставки на оръжие, наркотици, пренос на пари или злато, през Азия, Европа, САЩ и дори бившия съветски лагер, където ползва летища в Чехословакия за своя разпределителна гара. Северна Корея също използва банката за доставки на оборудване или оръжия в страната. Служителите от тази мрежа са под контрол, чрез информация както за тях така и за техните семейства за да се запази тяхната лоялност.

Така наречените ""офицери по протокола"" към банката отговарят от даване на подкупи, до осигуряване на хубавици за вечерите с клиенти и ""ускоряване на сделките"", чрез натиск, изнудване или убийства. Действат основно в Пакистан, защото от ръководството смятат, че пакистанците са по-лесни за натиск ако им изпратят отрязан пръст на техен роднина, в сравнение с граждани от други страни. 

Банката помага на бившия диктатор на Панама, Мануел Нориега да плячкоса държавната хазна или на Садам Хюсеин през 80-те години да изнесе огромно количество пари от Ирак. Чрез италианска банка BCCI успява да осигури и около $ 4 млрд. кредити за иракския диктатор, напук на санкциите.

С банката са замесени също Перуанският президент Алан Гарсия, миналия и сегашен президент на Никарагуа, водач на революцията и левицата Даниел Ортега, един от водачите на контрите в същата страна – Адолфо Калеро или бизнесмена от турско-сирийско потекло, роден в Саудитска арабия Аднан Кашоги (търговец на оръжие и един от най-богатите хора в света), който сега живее в Княжество Монако. BCCI работят и с човека с американско, израелско и испанско гражданство 
Марк Рич, осигурявайки му канали и финансиране за някои сделки с Ирак, чрез съмнителен тип и оръжеен търговец (с вероятен иракски произход) на име Самир Неджмедин.

Марк Рич се замесва и с Иран въпреки ембаргото, а банката често служи за посредник. Майкъл Милкен, едно от известните имена на Уолстрийт от 80-те години също работи с банката. По-късно Майкъл Милкен получава 98 обвинения за рекет и измами. Сред партньорите на BCCI са Карлос Марчело, бос на мафията в Ню Орлиънс и Хасан ал-Тураби, високопоставен служител в правителството на Судан и един от факторите в Мюсюлмански братя.  

Bank of Credit and Commerce International работи и с терориста и палестински партизански командир, Абу Нидал, което естествено не и пречи да работи и с израелските тайни служби при някои по-деликатни финансови операции. Естествено присъстват и ЦРУ и Военното разузнаване на САЩ които финансират някои свои тайни операции през Credit and Commerce International. Като между тях са аферата ‘’Иран-Контри’’ или снабдяването на муджахидините в Афганистан с пари и оръжие по време на руската инвазия.

Банката е ползва също от пакистанските тайни служби, а се смята, че почти от нейното създаване в нея силно лоби има и разузнаването на Саудитска Арабия. Ползвана е от разузнаването на Ирак, а вероятно и на Иран. Обаче и досега е мистерия, защо банката е изпращала пратки с нясно съдържание които са тежали ужасно много, на пакистанските служби, а с тях и на ЦРУ, през държава като Чехословакия, която тогава бе съюзник на СССР?! Според мен от банката са искали да печелят от всичко и кой кого е следял в тази криминално-разузнавателна супа, не е много ясно. Вероятно всеки срещу всеки или заедно със всеки, според ситуацията, а ""Черната мрежа"" на банката е извършвала услуги на всички, стига да си плащат, или е използвала добитата информация за свои си сделки. 

Банката осигурява канали за хероин от изтока (Афганистан и Пакистан) или кокаин от Латинска Америка, като пере и пари на колумбийския картел Меделин. Стига се до там, че според слуховете през 1988 г., чрез свои протоколни офицери банката организира нещо като конференция на наркотрафика от цял свят, протягайки ръка между изтока (хероина) и запада (кокаина). Конференцията е отбелязана с бурен купон. 

Въпреки това обаче и въпреки бурната си законна и незаконна дейност банката не успява да печели достатъчно пари. На 24 юни 1991 г. Price Waterhouse внасят доклад в Bank of England относно делата на Bank of Credit and Commerce International. Част от него, волно или неволно изтича в The Sunday Times, които естествено го публикуват и предизвикват сензация. Обществеността както винаги е потресена какво е ставало необезпокоявано под нейния нос!

Оказва се, че Абу Нидал си ползва две сметки, чрез фалшива самоличност в клона на банката на Слоун Стрийт, Лондон. На 5 юли 1991 г. съдът в Люксембург препоръчва ликвидирането на Bank of Credit and Commerce International (BCCI), защото банката е в безнадеждно състояние, загубила целия си капитал още няколко години по-рано. Зайед бин Султан Ал Нахаян, емир на Абу Даби и един от главните акционери, губи над 78% от състоянието което е вложил.  

Още през 80-те години основателят на банката Ага Хасан Абеди се оттегля от бизнеса поради влошено здравословно състояние, а опитите да се осъдят неговите наследници в повечето случаи удрят на камък, защото някои от тях се прибират в ОАЕ откъдето местните правителства отказват да ги предадат на американските или британски съдилища, а повечето въобще не са и съдени.

Много от главните или известни клиенти на банката като Пабло Ескобар днес са мъртви, или като Нориега са в затвора, но огромната част от парите, така и не са открити. На кредиторите са възстановени около 72% от техните депозити като парите идват главно от Абу Даби, заради бившия главен акционер в Bank of Credit and Commerce International.

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ


Тагове:   сащ,   ЦРУ,   СССР,   банка,   активи,   банкии,   холдин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984762
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031