Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2016 16:25 - "Топчето пукна, Европа стресна" (анализ на текст и коментар)
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 7185 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес, на 01.05.2016 г.,  денят,  който мнозина български кметове решиха, че ще празнуват едновременно и Възкресение Христово, и годишнина от Априлското въстание, което по стар стил избухва на 20 април,  ще коментираме текста на песента "Топчето пукна, Европа стресна", текст, който представлява завършека на програмата за възраждане на българската нация и възстановяването на позициите и на идеите  на българската държавност, които ще видим реализирани и продължени  в различна степен в близките десетилетия от историята на България . 
Песента е част от българския въстаннически епос, и започва с ироничното "Какво е ново, ново станало, ново станало, в каменна Клисура?". Ако някога сте преминавали през Клисура - представлява малко градче в Балкана, къщите са струпани и се пъчат по хълмовете, улиците се изкачват и слизат, павирани с камъни, вятърът духа на поразия през цялата година, кучешки студ е, освен през лятото, когато жегата е сериозна, и само централните къщи наподобяват архитектурата, която в учебниците по история на архитектурата у нас някои наричат "възрожденска". Клисура е диво градче, и наистина е каменна. Но за автора на песента, тя пази, явно пази спомени от каменни крепости, тези от въображението на Паисий Хилендарски, преписвачите и последователите му, от които също днес няма следа... 
Но, на 20 април по стар стил, през 1876 г. нещо станало там. Пустите клисурци, станали московци, а панагюрци - донски казаци, за ужас, радост и почуда на населението). Кой им е войводата - Георги Бенковски. Не е Левски (Той е бил наричан някога впрочем, Васил Левски), но е Георги, на свети Георги и на родителите си кръстен, хора неслучайни, за ужас на историците, той води клисурци... До него Райна Княгиня носи знамето (в някои варианти на песента - Райна девойка, това е много, много сериозен въпрос за осмисляне) - всеки цар си има царица, така пише Паисий. Клисурци имат цар, който слиза от небето и ходи по земята като войвода, за да донесе новото царство. 
И топове си имат въстанниците - от черешово дърво, най-здравото дърво. Един народ си изсича черешите, както би казал някой историк, за да прави топове. Кой знае какви са били тези огромни, здрави черешови дървета - май прекалено огромни, щом са се пръснали при първото пукване). С кантар топузи са стреляли клисурци - от кантарите топузите, колко ли кантара е имало в тая Копривщица, та да стрелят чак с топузите....Те са си преценили сами, имали са си сметката.
Така пустите клисурци, станали московци, а панагюрци - донски казаци. Една държава получила столица, и своя армия.
И логично, какво се случило - топчето пукна, Европа стресна, Русия скокна Клисура да брани. Как едно топче ще стресне цяла Европа, ако мястото, на което е пукнало, не е станало значимо, поне колкото Европа?? Станало е значимо, колеги, защото тази песен разказва как една нация се превръща в световна сила, равна с Русия, която "скоква", за да й помогне, като на равна, и как българите вярват искрено в това преображение. 
И на друго място съм казвала, че не желая да присъствам във времената, в които българският народ  ще се събуди и  ще започне движение, като това, довело до изпълнението на националната програма на 20 април 1876 г.  Това са сложни, красиви и страховити процеси, които се осмислят в следващите десетилетия, когато интелектуалния елит на нацията развива идеите на националното възраждане.  Иван Вазов ще ги търси  в  "Под игото" и "Нова земя", ще се появи Пенчо Славейков... Генералите Борис и Георги Вазови, и редица други, чиито имена днес чуваме само с "Оркестър, заря!" ще водят войни за България, но тази песен ще си остане такава и до днес, когато й придаваме други смисли и контексти, но все още в душите ни има белези, от движението.







Гласувай:
10


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651383
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031