Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2007 20:15 - За ракията и ракиджиите
Автор: pss Категория: Политика   
Прочетен: 3712 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 11.01.2007 15:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

 

Първите дни на еврочленството ни са белязани от бунтът на ракиджиите. За българина ракията е като елексир на живота. И всички опити приготвянето й да бъде лимитирано и “накичено” с данъци, провокират остра реакция. Евростандартите били такива, оправдават се управляващите, които гласуваха акциза върху домашната ракия. Не можаха ли да се договорят някак с европейците без акциз да приготвяме по двадесетина литра за лична консумация, се питат немалко наши сънародници. За съжаление тези, които решиха да обложат с данък и домашната ракия са наясно, че ракиджиите няма да престанат да я варят. Само дето занапред това ще става на строго секретни места, а селските казани “официално” няма да имат работа. И всичко изглежда като някакъв цирк за пред Европа, защото и занапред много литри от огнената течност ще се варят без да се плаща акциз. Да се чудиш на управляващите колко са прецизни по отношение на ракията и как избягват на приведат в съответствие с евростандартите борбата с корупцията например, или стойността на заплатите и пенсиите. Не трябва да забравяме и финансово подплатеното лобиране от страна големите Винпроми. Те нямат интерес от евтината домашна ракия, защото тя сериозно конкурира произведените от тях и скъпо рекламирани концентрати. Уж се борим с тъмната икономика, а обслужваме едни други интереси - на хора “зад кадър”, които плащат скъпите предизборни кампании… Ракиеният бунт илюстрира една специфична особеност от народопсихологията на българина. Не галопиращото нарастване на цените на тока, парното, водата, храните и услугите го изкарва на протест, както обикновено става в Европа. У нас обаче, акцизът върху домашната ракия запали искрата на народното недоволство много по-успешно от други много-по скандални неща и доказани злоупотреби.

Излените литри ракия от протестиращите ни сънародници по необикновен начин кореспондират с голямото “оливане”, което управляващите демонстрират в първите дни на членството ни в ЕС – неаргументираното орязване на териториите, които ще влязат в екомрежата “Натура 2000”, скандалното представяне в Европа на частна колекция, разследвана от прокуратурата, гаврата с болните, чийто лекарства остават извън плащаните от Здравната каса и т.н.

Колкото и да се правят на европейци, властимащите от тройната коалиция продължават да бъдат странна смесица от асоциален социализъм, псевдолиберален вождизъм и презрял царизъм.

А на този фон облагането на домашната ракия с такъв акциз е като да вземеш на босия цървулите. 




Гласувай:
0



1. sulla - Това поставя въпроса за вярата
10.01.2007 20:54
Тревожно започна да набира скорост склонността на властите да се позовават на евро-разпоредби. Мисля, че е наложително да се изработи механизъм за лесна справка. Например: "ЕС иска еди-какъв-си акциз върху ракията. Това става по силата на еди-кой-си документ, който можете да прочетете еди-къде-си, скъпи сънародници". Поне да знаем кого да псуваме...
цитирай
2. toshkata - "домашната ракия с такъв а...
10.01.2007 20:56
"домашната ракия с такъв акциз е като да вземеш на босия цървулите."
Това е много правилно според мен.Точно казано на място
цитирай
3. tsbotev - А хазарта?
11.01.2007 02:35
Хубаво е някой икономист да направи едно сравнение за "отношението" на управляващите към ракията и към хазарта.
цитирай
4. valiooo - Не ми пипайте ракийката ей!
16.01.2007 14:44
Поздравления за хубавата статия, а колкото до акциза - българина ако ще, в тоалетната ще си я вари ама акциз няма да плаща :) А иначе историята с акциза си е отново пример за некадърността на родните ни управници...Въпроса е докога ще ги търпим?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pss
Категория: Политика
Прочетен: 482211
Постинги: 94
Коментари: 47
Гласове: 501
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031