Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2008 21:37 - АКЦЕНТИ ОТ РАБОТАТА МИ КАТО ЕВРОДЕПУТАТ ПРЕЗ 2007 Г.
Автор: pss Категория: Политика   
Прочетен: 2216 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.01.2008 21:39


  Евродепутатът Петя Ставрева участва в дебат, посветен на миграцията, на изнесеното заседание на Европейската народна партия в Малта  

5 юли 2007 г. Малта

Евродепутатът Петя Ставрева участва в дебат, посветен на миграцията, на изнесеното заседание на Европейската народна партия в Малта, което се състоя през първата седмица на юли 2007 г.

„Важно е да осъзнаем връзката между политиката на развитие и емиграционната политика, т.е. колкото повече инвестираме в по-слабо развитите страни, толкова повече инвестираме в решаването на емиграционните проблеми”, посочи в изказването си българския евродепутат. Тя акцентира и върху значението на ефикасния контрол по външните граници на ЕС.

"Моята страна България от януари 2007 година не е само нова държава-членка, но и нова граница на ЕС. Ето защо наше задължение е да предпазим Европа от незаконния трафик на хора, оръжия, наркотици и като цяло борбата с организираната престъпност”, подчерта Ставрева.

От друга страна, миграцията осигурява работна ръка в държавите-членки. За разлика от публичните опасения, статистиките показват, че страните-членки, допуснали легални имигранти от новоприсъединилите се държави са отбелязали икономически напредък, каза в заключение Петя Ставрева.

 Евродепутатът Петя Ставрева инициира срещна с Националната асоциация на зърнопроизводителите

25 юли 2007 г. София

Евродепутатът от БЗНС-НС Петя Ставрева, член на комисията по земеделие на Европарламента,  се срещнa с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България. Срещата се проведе на 25 юли 2007 г., сряда, от 10 ч. в зала “Изток” на Народното събрание. На нея бяха обсъдени проблемите на зърнопроизводителите и приоритетните въпроси и позиции в сектора.

 

Изказване на евродепутата Петя Ставрева в Комисията по бюджетет контрол на ЕП

юли 2007 г. Брюксел

В последния си доклад за напредъка на България Еврокомисията акцентира върху необходимостта да се активизират усилията за продължаване на съдебната реформа, борбата с корупцията на високо равнище, както и с организираната престъпност. Това подчерта в изказването си в Комисията по бюджетен контрол на Европарламента Петя Ставрева, евродепутат от БЗНС-НС.

Критиките в тази сфера, отговарят в голяма степен и на недоволството на българските граждани, защото те живеят с усещането, че докладите и отчетите, които българското правителство предоставя, са само на хартия. Връзката между политическия елит и организираната престъпност, остава съдебно недоказана, но очевидна.

Начинът, по който се защитава обществения интерес, е неубедителен за сметка на корпоративния интерес, посочи Ставрева.

По мнение на различни експерти, около 30% от икономиката в България се движи от сивия сектор. Това вади на преден план необходимостта от контрол върху прилагането на законите, а не нуждата от писане на самите закони, категорична бе Ставрева.

 

 Петя Ставрева се срещна със зам.-генералния директор на ГД „Земеделие” в Еврокомисия Проспер Де Вин

29 август 2007 г. Брюксел

Заместник-генералният директор на ГД „Земеделие” в Европейската комисия Проспер Де Вин научи от българския евродепутат Петя Ставрева за тревогите и опасенията на българските фермери, свързани с адаптирането им към европейския пазар.
Това стана на срещата, състояла се на 29 август 2007 г. На нея Петя Ставрева информира г-н Де Вин за серията от срещи, които проведе през лятото с представители на браншови организации в земеделието.
Заместник-генералният директор на главна дирекция "Земеделие" г-н Де Вин посочи, че предстои нова мисия на ЕК през септември, която ще провери как се изпълняват препоръките на евроекспертите в агросектора.

 

Млечния борд алармира евродепутата Петя Ставрева за пропуски в програмата за развитие на селските райони

5 октомври 2007 г.Брюксел

Националният млечен борд алармира евродепутата Петя Ставрева за пропуски при подготовката на някои от мерките по Програмата за развитие на селата и селските райони 2007-2013.
Това стана с писмо, изпратено от изпълнителния директор на млечния борд Геновева Бакърджиева  до Генерална дирекция "Земеделие и селски райони" на Еврокомисията и до българския евродепутат в Комисията по земеделие в Европарламента .

"За съжаление, повечето от водещите земеделски организации, тоест нито една от тях, не бяха поканени да участват в работните групи, които изработиха процедурите и правилата по изпълнението на мерките по Програмата за селата и селските райони. Това е причината, поради която се обръщаме към Европейската комисия с това писмо", посочват от Националния млечен борд.

Не трябва да допускаме реализацията на Програмата за развитие на селата и селските райони да бъде опорочена, коментира евродепутатът Петя Ставрева. Тя посочи, че е много важно програмата да работи ефективно и България да усвои максимално голям процент от средствата по нея.

 

Евродепутатът Петя Ставрева се срещна с производители на грозде от община Родопи

2 септември 2007 г., общ. Родопи, Пловдив

Непосредствено преди старта на беритбената кампания на лозята, на 2 септември т.г. евредепутатът от БЗНС-НС Петя Ставрева се срещна с производители на грозде от община Родопи. Заедно с представители на винения бранш от селата Брани поле, Брестница и Марково тя нагази в лозовите масиви на с. Белащица.

Производителите на грозде побързаха да поставят пред евродепутатът най-болния за тях проблем – ниските изкупни цени на гроздето. Те се оплакаха, че чувстват натиск от страна на големите винзаводи, които изкупуват на безценица продукцията им.

Петя Ставрева запозна подробно производителите на грозде от община Родопи с най-важните насоки от предстоящата винена реформа на ЕС. „Предстои обличането й в законодателна рамка и тя е приоритет в земеделската политика на Европейския парламент”, заяви Петя Ставрева. Реформата ще насърчава традиционните за Европа винени сортове, а изискванията за качествата и етикирането на вината ще се повишат. Предвиждат се повече средства за реколтиране на лозята, както и за реклама на вината, каза земеделският евродепутат.

 

Евродепутатът Петя Ставрева обяви конкурс за есе на темаАз (не) гласувам!”

25 септември 2007г., София

Евродепутат Петя Ставрева обяви конкурс за есе на тема: „ Аз (не) гласувам!". Конкурсът е в рамките на конференцията - „Младежко участие в гражданския и политически процес" , която ще се проведе на 09.11.2007г. в НБУ. Победителят в конкурса ще посети Европейския парламент в Брюксел.

 

Петя Ставрева участва във форум за управлението на Еврокомисията

3 и 4 октомври 2007 г. Брюксел

Евродепутатът Петя Ставрева участва в двудневен семинар на тема "Управление на Европейската комисия" в Брюксел. Форумът бе организиран от Комисията по бюджетен контрол на Европарламента и се проведе на 3 и 4 октомври 2007 г. На него бяха обсъдени резултатите от административната реформа на Еврокомисията, която започна през 2000 г. 

Управлението и отчетността са два неделими аспекта от администрирането на ЕК, посочи Петя Ставрева по време на дискусиите.

Не трябва да има пречки пред усвояването на земеделските субсидии в България

10 октомври 2007 г., Брюксел

Петя Ставрева, евродепутат от групата на ЕНП-ЕД счита че, управляващите все още не са отстранили всички пречки пред ефективното усвояване на европейските субсидии за земеделие, реагирайки на съобщението на еврокомисаря Мариан Фишер Боел.
За разлика от Румъния, която е заплашена с 25 % орязване на земеделските плащанията заради сериозни пропуски в системата за администрирането им,  Комисията обяви, че ще започне плащанията на България за земеделие от 1 декември 2007 макар и при съществуващите слабости.
За периода от 2008 - 2013 година България ще получи 1 милиард 974 милиона евро от преки плащания и 2 милиарда 609,1 милиона евро за развитие на селските райони. " Как ще са управлявани тези средства и дали ще са използвани по предназначение, до голяма степен зависи от компетентността на управляващите и капацитета на администрацията", каза евродепутатката.  
Ставрева заключи:" В интерес на българските фермери е незабавно да бъдат отстранени слабости като например пропуските във функционирането на Системата за идентификация на земеделските земи. Неслучайно Eвропейската комисия изтъква необходимостта да се увеличи контролът и проверките на място в България."

 

 ►Петя Ставрева организира среща на български аграрни организации в Еврокомисията

6 октомври 2007, Брюксел

Евродепутатът Петя Ставрева, член на комисията по земеделие на Европейския парламент, инициира консултативна среща на представители на български браншови организации с Жозе Мануел Суса Ува, директор на департамента за Развитие на селските райони в Генерална дирекция "Земеделие"" на Европейската комисия. Повод за срещата са констатирани от страна на български браншови организации недостатъци в проекта на Програмата за развитие на селата и селските райони 2007-2013 в България.
В писмо до евродепутатката през октомври Национален млечен борд алармира Петя Ставрева за нередности по подготовката на програмата, която трябва да бъде одобрена от Европейската комисия до края на годината.
В отговор на писмото на Млечния борд Петя Ставрева покани Геновева Бакърджиева, директор на  Националния млечен борд, Ивайло Тодоров от Асоциацията на българските земеделски производители и Борислав Борисов от Асоциацията на българските села на работно посещение в Брюксел. Те се срещнаха с представители на Европейската комисия, както и с Неил Париш, председател на Комисията по земеделие на Европейския парламент.

Петя Ставрева каза: "Аз съм изключително удовлетворена, че чрез моята покана представителите на тези ключови земеделски организации в България имаха възможност директно да поставят своите въпроси пред директора на Програмата за развитие на селата и селските райони в Еврокомисия и пред европейските депутати. Като евродепутат ще работя с всички сили, за да може този плодотворен обмен на информация между националното и европейското ниво да продължи и за в бъдеще.”

 

Петя Ставрева сe срещна с освободените български медици

11 октомври 2007, Брюксел

Петя Ставрева, евродепутат от ЕНП-ЕД, се срещна в Брюксел с освободените български медици. Петте българските медицински сестри, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха в Европейския парламент по покана на председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг. Те присъстваха на откриването на пленарната сесия и на заседанието на политическата група на Европейската народна партия. Медиците, както и българските депутати в Европарламента, бяха поканени на официален обяд от президента Пьотеринг.

 

Петя Ставрева се обяви за повече прозрачност за българските получатели на средства от еврофондовете

12 октомври 2007г. Брюксел

По време на пленарната сесия в Брюксел евродепутатите гласуваха консултативен доклад за подобряване на прозрачността на финансирането на земеделските производители от ЕС. Te предлагат в интернет да бъдат публикувани всички национални списъци с получателите на директните помощи от ЕС. Интернет-страницата на Европейската комисия ще дава достъп до интернет-страниците на разплащателните агенции в държавите-членки.

След гласуването в пленарна зала Петя Ставрева, евродепутат от групата на ЕНП-ЕД каза: "В България трябва да се знае кой, кога и какъв ресурс е ползвал от европейските пари в агросектора. Със съжаление констатирам, че нашата страна не е сред четиринадесетте държави-членки, публикували информация за плащанията по линия на ОСП в страницата на Европейската комисия. "

През март Европейската комисия предложи изменения към регламента относно финансирането на ОСП с цел по-голяма прозрачност, по-ясно дефиниране на обхвата на регламента, както и затягане на правилата за глобите при проблеми в контролните системи на държавите-членки.

 

Изказване на Петя Ставрева в Европарламента по повод местните избори в България

22 октомври 2007г., Старасбург

„Моята страна България е в навечерието на първите местни избори, които се провеждат след като станахме членове на ЕС. Затова те са и по-различни, натоварени са с много очаквания, произтичащи от новите европейски реалности. В местната власт трябва да влязат способни и активни хора, които да работят умело със средствата от еврофондовете.

България има шанс да усвои близо 7 милиарда евро за периода 2007 -2013 година в качеството си на пълноправен член на ЕС. Страната ни получи възможност за финансиране на проекти по седем оперативни програми, които са свързани с приоритетните области за развитие. Много е важно обаче тези средствата да достигнат до хората, които най-много се нуждаят от тях, а не да потънат във фирмени и партийни каси. И тъй като Европа е на регионите, а децентрализацията е необратим процес, то все по-голяма става ролята на хората, които са в местното самоуправление.

България нееднократно и с основание е била критикувана за недостатъчния си  административен капацитет и за пропуски в работата на институциите. След като получихме доверието на европейските ни партньори и станахме част от голямото европейско семейство, трябва да направим и следващата важна стъпка - да изберем кметове и общински съветници, които могат да работят активно не само на регионално и национално, но и европейско ниво.

За мен като представител на България в Европейския парламент е много важно в местното самоуправление да влязат подготвени и компетентни хора, които ще успеят да се възползват от новите възможности. Силно се надявам, че моите сънародници ще гласуват  доверие на хора, и за които водещ ще бъде не личния и партийния интерес, а работата в интерес на българските граждани, за които членството в общността е една сбъдната мечта”.

 

Изказване на Петя Ставрева в дискусията за пестицидите в ЕП

23 октомври 2007г.,Страсбург

Трябва да се намери баланс между интересите на българските фермери и европейските ограничения за използване на пестициди, заяви по време на дискусия в ЕП евродепутатът Петя Ставрева.

„В страни като България, където някои земеделски собственици имат малки обработваеми парцели, задължението да създадат по протежение на течащи води буферна зона с ширина най-малко 10 м, където да не прилагат или съхраняват пестициди, може да се окаже фатално за тяхната продукция и поминък. В същото време е важно да се мисли и за ограничаване на използването на средствата за растителна защита, за намаляване на опасността, която носят и за търсене на алтернативни методи, които по-малко застрашават околната среда и са по-безвредни за хората и животните", посочи българският евродепутат.

 

Евродепутът Петя Ставрева бе на официално посещение в Корея

26 октомври 2007г. Сеул

Членове на Делегацията за връзки с Корея на Европейския парламент (Д-КОР) бяха на официално посещение в Северна и Южна Корея от 26 октомври до 2 ноември 2007 г. Делегацията бе предвождана от австрийския депутат Хуберт Пиркер, член на ЕНП-ЕД и председател на Д-КОР.

Петя Ставрева, евродепутат от ЕНП-ЕД и член на Д-КОР, участва в ежегодното посещение на делегацията за първи път. "Удовлетворена съм, че имам възможността да представлявам Европейския парламент в Република Корея. Едновременно с това, като депутат от България, смятам, че срещите ми с корейски политици, представители на бизнеса и на културните среди, ще способстват за отварянето на още една врата в отношенията между нашите две страни", посочи тя.

 

Петя Ставрева организира конференция за младежкото участие

9 ноември 2007 г.,София

Евродепутатът Петя Ставрева и студенти от департамент „Политически науки" към НБУ организираха конференцията на тема: „Младежко участие в гражданския и политически процес". Тя се проведе на 9 ноември 2007 г. в Нов български университет  в София.

На форума бяха представени най-добрите есета, което се състезаваха в конкурса, обявен от Петя Ставрева, на тема „Аз (не) гласувам”. Посочен бе и победителя – Георги Гайдаров от София, който посети Европейския парламент в Брюксел.

 

Петя Ставрева откри своя приемна в град Пазарджик

19 ноември 2007 г. Пазарджик

На 19 ноември 2007 г. евродепутатът Петя Ставрева откри своя приемна в град Пазарджик. На откриването присъстваха зам.-председателят на 40-то НС г-жа Анастасия Мозер, кметовете на Пазарджик - Тодор Попов и на Пещера  -Стилиян Варсанов, лидерът на БЗНС - НС в областта Емил Йончев, представители на партии от център-дясното пространство, много гости и граждани.

"Очаквам много въпроси от гражданите за това какво ги вълнува и аз като евродепутат ще бъда посредник между тях и европейските институции", каза при откриването на приемната си в Пазарджик евродепутатът Петя Ставрева.

Земеделският евродепутат подкрепи протеста на българските зърнопроизводители

27 ноември 2007 г.

Eвродепутатът от ЕНП-ЕД Петя Ставрева, член на комисията по земеделие на Европейския парламент, подкрепи исканията на българските зърнопроизводители за допълнително финансиране от националния бюджет.

„Националните доплащания към директните помощи от фондовете на Европейския съюз са от жизненоважно значение за зърнопроизводителите ни, за да бъдат конкурентно способни на европейския пазар. Смятам, че протестът им е справедлив и се надявам българското правителството и парламентът да гласуват на второ четене исканата от земеделските производители сума от 147 милиона лева в доплащане за национално финансиране на бранша", категорична бе Петя Ставрева.

Петя Ставрева изпрати писмо до Еврокосимията с искане за независима експертна комисия за обгазяването на Стара Загора

29 ноември 2007г. Брюксел

В писмен въпрос, отправен към Европейската комисия, евродепутатът Петя Ставрева поиска сформиране на независима експертна комисия, която да установи реалните източници на обгазяване в град Стара Загора.

"Отделните български институции си противоречат в изявленията си относно източника на обгазяване, а този проблем е от изключителна важност, тъй като засяга здравето и бъдещето на един регион с около 500 000 жители", казва Петя Ставрева в писмото си към Комисията.

Според официални източници обгазяването на град Стара Загора и региона започва през 2004 година. Многобройни проучванията сочат, че градът е обгазяван с хлороводород, сероводород, азотен диоксид. Изследвания показват наличие на тежки метали и химически елементи в почвата, въздуха, растенията и животните. В града и околностите е констатирано увеличаване на острите респираторни и белодробни заболявания.

 

Петя Ставрева бе докладчик за ЕНП при обсъждането на седем нови кандидатури за членове на Европейската метната палата

29 ноември 2007 г. Брюксел

Като евродепутат от България и представител на една от новоприсъединилите се страни членки, за мен доброто функциониране на Европейската сметна палата и ефективното й сътрудничество с евродепутатите е от съществено значение за финансовото здраве на целия Европейски съюз". Това каза Петя Ставрева в изказването си днес по време на обсъждането на седем нови кандидатури за членове на Сметната палата на Европейския съюз.

Петя Ставрева беше докладчик на ЕНП-ЕД по седемте доклада за всеки един от кандидатите за членове на Сметната палата. Тя взе активно участие в изслушването на кандидатите в комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент на 6 ноември и подкрепи кандидатурите за подновяване на мандата на Давид Босток от Великобритания, Мартен Енгвирда от Холандия, Хуберт Вебер от Австрия, Йоаннис Сармас от Гърция, както и кандидатурите за първо назначение на Мишел Кретен от Франция, Хенри Гретен от Люксембург и Харалд Ноак от Германия.
 
По покана на Петя Ставрева 30 младежи от цялата страна посетиха Европарламента

3-4 декември 2007 г., Брюксел

Тридесет младежи от цялата страна посетиха Европейския парламент по покана на земеделския евродепутат Петя Ставрева. Част от групата бе и победителят в конкурса за есе "Аз (не) гласувам", проведен от Петя Ставрева през октомври. Посещението започна с официалната програма в ЕП за посетителски групи, следвана от обяд с Петя Ставрева.

"Важно е младите хора да видят отблизо как работи Европарламента, тъй като това е една от основните европейски институции", заяви Ставрева.

 

Петя Ставрева бе лектор на Националния аграрен семинар "Селското стопанство и всичко за него""

5 декември 2007г. КК „Златни Пясъци”      

Петя Ставрева взе участие в Националния аграрен семинар "Селското стопанство и всичко за него"", който се проведе от 4-и до 6-и декември 2007 г. в КК ”Златни пясъци”.

През втория ден на семинара евродепутатът от БЗНС-НС изнесе лекция на тема – „Европейска политика в областта на земеделието – реалности и перспективи"". Петя Ставрева представи новите тенденции за развитие на ОСП на съюза, както и предложенията за секторни реформи в земеделието.
""Важно е фермерите да бъдат активни и инициативни, защото от всички нас зависи дали ще успеем да се възползваме от новите възможности, които ни дава членството в общността"" , заяви Ставрева пред участниците в семинара.

 

►Евродепутатът Петя Ставрева защити българските интереси при гласуването на винената реформа в Европейския парламент

13 декември 2007г., Страсбург

Евродепутатът от ЕНП-ЕД Петя Ставрева, член на Комисията по земеделие в ЕП, изрази удовлетворение от постигнатия компромис при гласуването: "За мен като представител на България в Европейския парламент е изключително важно да бъдат защитени интересите на нашите винопроизводители. С положителния си вот днес аз подкрепих запазването на  обогатяването на вино със захароза. Това е традиционна практика за България и нейната забрана би имала чувствителни негативни последици, като увеличаване на  производствените разходите и намаляване на конкурентноспособността на нашето вино". Поправки в защита на захарозата бяха внесени от депутати от България, Люксембург, Унгария, Германия, Великобритания, Ирландия, Румъния и Гърция.

Петя Ставрева смята, че българските вина имат големи шансове да бъдат предпочитани от потребителите, ако са качествени и на добра цена: "От общия европейски бюджет, предвиден за реформата, България ще получи 13 млн. евро през 2009 г. и по около 17 млн. евро в следващите години, от които почти 3 милиона годишно ще бъдат заделяни за реклама и промоция на българското вино в Европа и в трети страни. Да се акцентира върху качеството, а не върху количеството и да произвеждаме, за да продаваме, а не, за да складираме продукция, са основните европейски послания, които трябва да достигнат и до българските производители."

Петя Ставрева организира двудневен информационен семинар, посветен на първата година от членството на България в ЕС

15-16 декември 2007г., Пазарджик

         Евродепутатът Петя Ставрева организира двудневен информационен семинар, посветен на първата година от членство на България в ЕС. Форумът се проведе на 15 и 16 декември 2007г. в Пазарджик. В него участваха представители на местната администрация, бизнесмени, фермери и граждани от областта. На  откриването кметът Тодор Попов приветства инициативата да бъдат представени възможностите за работа по европейски проекти.
Петя Ставрева представи европейската  политика в областта на земеделието, като акцентира върху тенденциите и възможностите в ОСП. Тя посочи, че за земеделския сектор ЕС отделя над 40% от бюджета си. Петя Ставрева подчерта, че една от основните тенденции е намаляване на средствата за субсидии и увеличаването им за екология и развитие на селските райони. "Трябва да се акцентира върху качеството, а не на количеството и да се ограничи производството в сектори, които формират излишъци", допълни евродепутатката.

 

Петя Ставрева посети детска градина в Пазарджик

17 декември 2007 г. Пазарджик

Евродепутатът Петя Ставрева посети детска градина "Пролет" в гр. Пазарджик. Заедно с кмета на града Тодор Попов и зам - кмета Ангел Велков те зарадваха децата с много подаръци и техника, необходима на градината.

 

Евродепутатът Петя Ставрева зарадва с подаръци детски дом в Пазарджик

28 декември 2007 г., Пазарджик

На 28 декември 2007 г. екипът на евродепутатът Петя Ставрева посети Дома за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години в гр. Пазарджик. В навечерието на Новата година тя зарадва децата с подаръци – лакомства, играчки, памперси и проходилки.                    

                                                                                                                                                                                         Повече за работа на евродепутата Петя СТАВРЕВА може да прочетете на: www.petyastavreva.eu




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pss
Категория: Политика
Прочетен: 484603
Постинги: 94
Коментари: 47
Гласове: 501
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930