Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 12:32 - Да не отваряме широко вратата пред ГМО
Автор: pss Категория: Политика   
Прочетен: 2133 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.01.2010 12:35


В България продължава порочната практика лобистки текстове да се прокарват в парламента с помощта на  „европейски” аргументи. Оказа се, че и либерализирането на режима за отглеждане на генно-модифицирани организми/ГМО/ се представя пред обществото като хармонизиране с европейското законодателство. Да, но не съвсем!

Няма да коментирам факта, че европейските директиви често имат препоръчителен характер и винаги позволяват отделните страни сами да преценят степента на приложимост на определен документ в съответната държава. Особено когато става въпрос за тематика, по която позициите са силно поляризирани като ГМО, например.

Този филм - как политически решения пред електората се оправдават с Брюксел, вече сме го гледали в изпълнение на тройната коалиция и финалът беше много болезнен. Затова новите управляващи не трябва да допускат същата грешка.

Приемането на предложените от правителството промени в Закона за ГМО  трябваше да е предшествано от широка обществена дискусия, да се чуят всички гледни точки, да се направи дългосрочен анализ на последиците от тези промени върху човешкото здраве, околната среда, биологичното разнообразие и екологичното земеделие у нас.

Не можем да си позволим да отворим широко вратата пред генно-модифицираните организми без да си даваме сметка за последствията върху българската природа, земеделското производство и конкурентоспособността на нашите продукти на европейския пазар. Голям процент от гражданите на Обединена Европа не желаят да купуват генетично модифицирани храни.

Какво ще стане с традиционните български култури и екологично чисти храни ако бъдат генетично замърсени? Как ще развиваме екологично и биологично земеделие, ако не можем да гарантираме чистота на почвите, семената, фуражите? Искаме ли да осигурим ефективен и независим контрол над продуктите, допускани до българския пазар, за съдържанието им на ГМО или не съвсем…

Въвеждането на задължително етикетиране на продукти със съдържание на ГМО над допустимите стойности, обвързано с адекватни санкции при нарушаване на тези изискванията е крачка в правилната посока. Но днес има ли надежден контрол?

По данни на природозащитни организации в България се предлагат хранителни продукти, съдържащи ГМО над допустимите норми, без това да е указано на опаковките им, както предвижда закона.

И тук засягаме една много важна тема – правото на информиран избор, което на нас българите много дълго ни беше отнето.

Вярно, че не трябва да се противопоставяме на прогреса и , че ГМО са  резултат от развитието на науката. Но също така е вярно, че безотговорното отношение към инвазията на генните мутации може да има фатални последици.



Тагове:   ГМО,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pss
Категория: Политика
Прочетен: 483576
Постинги: 94
Коментари: 47
Гласове: 501
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930