Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2012 11:50 - Докъде стигна корабът на властта три години след смяната на екипажа
Автор: pss Категория: Политика   
Прочетен: 3388 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 12.07.2012 11:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След три години управление на Гражданите за европейско развитие на България българският народ продължава да обеднява и все повече наши сънародници си купуват еднопосочен билет в търсене на препитание зад граница.

Обещаните реформи в здравната, социалната, пенсионната и образователната сфера не се случват. Властимащите продължават да работят „на парче”, без дългосрочни приоритети. Вместо превантивна политика, често сме свидетели на реакции на принципа на пожарната команда.

През 2009 година от ГЕРБ развяха лозунга „да докажем, че България  може” и получиха подкрепа на голяма част от българските граждани. Какво обаче доказаха за три години на власт -  че България може да се управлява от хора с фалшиви дипломи, че парламентът може да приема лобистки текстове, облагодетелстващи приятелите на властта, че политиката на обещанията и оправданията е изместила политиката на действията…

Докъде стигна корабът на властта три години след смяната на екипажа?! Изглежда започва да затъва в блатото на неизпълнените предизборни ангажименти, популизма и разочарованията от управленската немощ.

Повишаването на доходите у нас се оказва невъзможна мисия за управляващите. Корупционни практики, бюрокрация и бумащина остават сериозно препятствие пред българите по пътя към реализиране на проекти и усвояване на средства от еврофондовете. Електронното правителство все още е мираж.

Децентрализацията и насочването на повече средства за развитието на регионите  засега са само добро пожелание. В същото време държавният дълг расте, а междуфирмената задлъжнялост достига прекалено високи нива.

Друга картинка от пейзажа на днешното управление допълват сигналите за изборни манипулации и търговия с влияние, които провокираха реакция дори от европейски институции.

За съжаление властимащите не оправдават очакванията за реформаторско управление, което да намали последиците от кризата. Не е лесно да държиш кормилото на властта в условията на финансовата и икономическата буря, която връхлетя Европа и света. Но когато пропуските в управлението станат прекалено много, последиците са срив на доходите, фалити на фирми, обезлюдени територии и масово „бягство”  на българи зад граница…

И ако в докладите си европейските чиновници обобщават данните, че страната ни е най-бедната в ЕС, на нас българите ни се налага да живеем в констатираните условия – с безработицата, с безкрайните повишения на цените на горивата, електроенергията, парното, с господстващото положение на монополите и все по-осезаемата липса на реална загриженост за съдбата на милиони българи, притиснати от мизерията.

Криза е, бюджетът е все „по-постна пица”, повтарят един през друг министри, депутати, „придворни” социолози и търсят удобно оправдание за трудната ситуация в държавата. Но тези аргументи са неуспешен опит да се прикрие липсата на успешни управленски решения и държавническо поведение.

Да, имаме нужда от магистрали, но още по-голяма нужда имаме от качествено образование, от нови работни места, от социална справедливост и сигурност без излишна полицейщина.

И най-вече днес се нуждаем от  компетентно и реформаторско управление, което да предложи разумна алтернатива на българските граждани!




Гласувай:
4



1. dedenze - Тъжни, но вярни констатации !
12.07.2012 12:43
Не подкрепям ГЕРБ, но ясно съзнавам, че Господ да слезе, при тази Конституция и американски, обществен модел, членство в ЕС и НАТО, нищо не може да се направи !!! "Великото народно" събрание го начука на българския народ за десетилетия напред с помощта на американските "умници".
"Модела" трябва да бъде сменен с безпартиен, друг път няма !
цитирай
2. d3bep - ГЕРБ са най - зле от всички досега. ...
12.07.2012 20:26
ГЕРБ са най - зле от всички досега.
Единствено ако спазваме обичая, можем да се надявме, че следващите ще ги бият и ще са по - зле и от тях...
Да му се чудиш на народа...
цитирай
3. svilen75 - Какво може да се очаква от правит...
15.07.2012 02:52
Какво може да се очаква от правителство, което вместо да провежда здравна реформа, за да стане здравеопазването едновременно по-ефективно и най-вече истинско здравеопазване, всичките му усилия са насочени към това как българина да бъде изтупан още повече като бръшнян чувал за здравни осигуровки. И защо??? За да бъдат пренасочени средства от Здравната каса към министерството, което в крайна сметка след две години се оказа противоконституционно. При здравна система в сегашния й вид дори пет пъти да вдигнат осигуровките, дори в магазина като си купуваш хляб да ти искат бележка за пlатени здравни осигуровки, парите пак няма да им стигат. И нито на болниците пак ще им стигат парите, нито лекарите ще бъдат доволни, нито народа ще бъде лекуван както се полага. Но правителството вместо да хвърля труд, усилия и най-вече мисъл как да промени здравната система мисли как да прибере повече пари от обикновения човек. Но толков аим е капацитета явно на хората в министерски кресла в момента ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pss
Категория: Политика
Прочетен: 482096
Постинги: 94
Коментари: 47
Гласове: 501
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031