Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2007 15:11 - КРИВОРАЗБРАНАТА КОМУНИКАЦИЯ
Автор: pss Категория: Политика   
Прочетен: 2634 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Популизмът и демагогията до такава степен са навлезли в политическото говорене, че хората все по-често отъждествяват казаното от политиците с лъжа. Това до голяма степен бележи и комуникацията, която тече непрестанно между политическите формации и гражданите. Манипулативното представяне на фактитите, откровената пропаганда, провокациите и задкулисните игри често целят обработване на общественото мнение в името на някаква откровено лъжлива кауза. Особено атрактивно развързване на “торбата с лъжите” наблюдаваме в периода на предизборните кампания. И колкото повече наближава датата на съответните избори – местни, парламентарни, президентски, толкова по-невероятни обещания “атакуват” електората. Но изборите отминават и властимащите осъзнават, че не могат или не искат да реализират и половината от обещаното на избирателите. Не, че не са го знаели предварително. Тогава, излъгали ли са? Не, просто леко са преувеличили! Но когато този процес продължава години наред, доверието на гражданите в политиците спада рязко. Лъжата помага да се печелят избори – тогава се лъже непрекъснато – за бъдещето, което обещаваме, за нещата, които ще направим, за прогресът, който ще има страната, ако нашата партия вземе властта. Но създаването на големи очаквания у хората изиграва лоша шега на много политици. След това идва провалът – разкритието, че си излъгал ти лепва етикета “лъжец” в съзнанието на електора, който си разочаровал. И когато политическото пространство се пренасели с такива “щедри дарители” на нереализирани обещания, много хора смятат, че всички политици са лъжци. Причината, разбира се, не е само в съдържанието на посланията, които отправят политиците. Често много истини не биват чувани, осмисляни и възприемани, защото се сблъскват с една трудно пробиваема стена - предрасъдаците и предварително формиралите се вече убеждения. Когато нямаш доверие на човека, който се опитва да ти каже нещо, вероятността да приемеш думите му за истина е почти нулева.



Гласувай:
0



1. sineater - не мисля,
29.01.2007 16:40
че "популизмът и демагогията до такава степен са навлезли в политическото говорене", по простата причина, че ТЕ СА елементи на неговия инструментариум и не подлежат на навлизане, както сосът в яхнията не се появява от време на време.

секонд :-), българският народ (без ореола на обобщеност, а като компонент в социологическия дискурс) има много, много къса памет! не виждам как иначе "червената армия на глупостта" ще се възкачи на руля на държавния кораб само след мандатите на две други правителства, въпреки съсипията, която предизвика.

файнъли, простете ми за "надървения" начин на изразяване, хората, които имат мозък в главата, могат да чуват какво говорят политиците и да преценяват дали то е относително вярно или не. другите си слушат ъпиниън лийдърите и повтарят. това е естествения ред на нещата. нещо нередно?
цитирай
2. tsbotev - А ако говорим с имена?
29.01.2007 18:36
Ако говорим с имена, ще излезе, че който най-много обещава небивалици и неизпълними практически неща, толкова има по-висок рейтинг. Как можете да обясните този феномен?
Преди повече от 12 години в с. Гостилица на предизборно събрание един дядо се приближи и ни каза: "Вас няма да ви изберат, защото не лъжете. Аз това, което ми говорите го знам. Миналата седмица дойде Елена Поптодорова и така хубаво ни излъга, че ще гласуваме за нея".
Сега гледам рейтингите и нищо не се е променило. Просто лъжците станаха повече. А ония, които 17 години гледат да не лъжат, вече ги няма в политиката. Или са с много нисък рейтинг.
Що се отнася до това, че всичко се слага под общ знаменател, е вярно. Но то не променя нещата.
цитирай
3. betoveni - Вярно е
29.01.2007 18:49
Но когато им напомниш за дадените обещания те ти отвръщат че няма такова нещо или че ние несме ги разбрали правилно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pss
Категория: Политика
Прочетен: 482176
Постинги: 94
Коментари: 47
Гласове: 501
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031