Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2008 12:49 - EВРОПЕЙСКИ ЗНАЦИ – СБОГОМ НА ИЛЮЗИИТЕ!
Автор: pss Категория: Политика   
Прочетен: 1872 Коментари: 0 Гласове:
0



Коментар на Петя СТАВРЕВА

Европа е не само път пред нас. Европа е път във вътрешното ни осъзнаване на европейските правила и ценности. Ако имаме повече познание за устройството на европейския дом, ще можем по-лесно да открием верен ключ за своето място в него. Ще трябва да се разделим с някои илюзии. Свидетелите сме как в общността на новоприетите страни се гледа дълго време през призмата на проверката – факт е, колко много трябва да работим, за да догонваме старите европейски демокрации. Така че скоро няма как да се почувстваме част от “елитния европейски клуб”. В този контекст младите българи могат успешно да търсят поле за изява.

Защото ако Европа безспорно ни припознава със самобитните ни традиции, то от тук насетне ще трябва да се доказваме с можещ, висококвалифициран и мобилен човешки ресурс. И най-важното - необременен от стереотипите на старото мислене. Завинаги трябва да се разделим с измамната надежда, че някой просто ще дойде „отвън” и ще оправи положението „у нас”. Влизайки в общия европейски дом, ние трябва да направим личното си усилие, за да си тежим на мястото в него. Заслужено, а не подарено място.

Европейският стил и начин на живот не са съвместими с консуматорската философия на голяма час от сегашния български политически елит. Не че в Европа не се нарушават правила. Това се случва в целия свят. Но такова масово и безконтролно погазване на правилата, каквото има у нас, не може да продължава. И никой няма да позволи на българските политици липса на отговорно държавно поведение. Много от тях ще усетят, че са неадекватни на новите политически реалности, които ще изискват нови лица – адаптивни, гъвкави, можещи.

За мен лично Европа е повече духовна общност. Разбира се, че в нея ще застанем с пъстрия колорит на българщината. Но не виждам в духовната територия на Европа място за тъмните страни от балканския ни манталитет. В този смисъл ни предстои много работа първо върху самите себе си. Така наречените “европейски ценности” не са просто понятие - а определен тип поведение, отношение и обществена реакция. Каквито ние, българите, тепърва ще трябва да възпитаваме и развиваме у себе си. Осъзнавам колко труден е този път. Но ако искаме наистина да се чувстваме част от Европа, трябва да се въоръжим с търпение и усилие и да го извървим.

Новите икономически условия и правила, според които ще трябва да работим, вероятно ще катализират процесите на промяна в мисленето. Малко ми е тъжно, че именно материалните стимули ще са водещи в осъзнаването на нуждата от промяна. Но светът става все по-материален. Иска ми се да вярвам, че в голямата европейска културна съкровищница винаги едно крайче от мекия луксозен и удобен килим ще е с шарката на българските черги. Шарка, която да ни стопля душата и да ни напомня кои сме!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pss
Категория: Политика
Прочетен: 482125
Постинги: 94
Коментари: 47
Гласове: 501
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031