Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2008 11:09 - КАКВО СЕ ЧЕТЕ МЕЖДУ РЕДОВЕТE НА ЕВРОДОКЛАДА?
Автор: pss Категория: Политика   
Прочетен: 2065 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Най-после дойде официалният доклад от Брюксел. Този – за напредъка на България, го чакахме с особено вълнение, тъй като той бе предшестван от два други „горещи” доклада, които вдигнаха градуса на напрежението и станаха повод за размяна на остри реплики и опит за подреждане на опозицията в някакъв строен ред.

 Заради кризата в България, намесихме Еврокомисията и ОЛАФ в политическото боричкане. Но от това положението в държавата не се подобри, дори напротив – много наши сънародници си спомниха за липсата на политическото представителство. Точно затова документът от Брюксел изигра ролята на липсващия опозиционен авторитет.

 Чухме много версии за доклада, но като че ли най-интригуващо е говоренето, че от „Еврокомисията са смекчили тона”. А ние какъв тон очаквахме, или какъв заслужаваме!?

 Докладът е достатъчно критичен, за да си правим илюзии, че от Брюксел са се притеснили да не отворят кутията на Пандора у нас и са пренаписали текста. Целта на Еврокомисията не е да удря шамари и да раздава присъди, а да посочва проблемните области и да е достатъчно настоятелна всички страни-членки да работят по правилата на Общността.

 България няма врагове в Брюксел, има партньори, които са наясно, че трябва да наваксваме много пропуски. Но в същото време никой няма да ни остави да минаваме между капките с извънгабаритен багаж от корупция, престъпност и управленско безхаберие.

Проява на национален комплекс за малоценност е да се чудим дали ще ни се карат много или ще ни се каже по-дипломатично, че сме слаби ученици. Фактите говорят, че сме такива. Лошата новина е, че докато от Брюксел ни дават констатации, ние се налага да живеем в констатираните условия.

 Има ли блокирани милиони левове по предприсъединителните програми, има ли отнети акредитации на агенции, има ли сериозни критики към неефективната борба с корупцията? Има! Не бих казала, че това е положителен доклад. Вярно, можеше и да е по-зле. Но и написаното е достатъчно показателно.

 Фактът, че Еврокомисията не налага най-сериозната санкция на България - предпазна клауза, означава, че за пореден път ни се дава шанс да продължим реформите. И  опровергава тезите, че към България имало двойни стандарти. Комисията иска да даде шанс на гражданите и да санкционира неработещата администрация.

Ние сме част от европейското семейство, а то е една солидарна общност. Един от най-важните европейски уроци, които трябва да научим, е, че правилата са еднакви за всички и те трябва да се спазват.

 Винаги съм смятала, че на докладите на Еврокомисията не трябва да се гледа като на  инструмент за вътрешнополитическа битка, а като на оценка за състоянието на страната. Тя се чете и между редовете - от Брюксел ни дават ясен знак, че няма да позволят парите на данъкоплатците от общността да бъдат използвани за генериране на корупция и възпроизводство на сивата икономика у нас.

 В цивилизования свят законът наказва корупцията, а в обществено-политически план се наказват още съмненията за корупция.

И ако в европейската практика престъплението се следва от наказание, то каква е ситуацията у нас?!

 Има виновни, но няма осъдени, заради високопоставените им покровители… Има европари, но те са блокирани, заради шепа тарикати с влиятелни приятели…

А междувременно блокирането на средства по предприсъединителните програми,  и то при старта на работата със структурните фондове на общността, влияе изключително негативно върху България – забавя се развитието на икономиката, на инфраструктурата, на земеделието…

Най-сериозно това ще се отрази върху така необходимото повишаване на качеството на живот на българските граждани.

 Корупцията и злоупотребите със средства от еврофондовете, както и неефективната борба с организираната престъпност сриват не само доверието на европейските ни партньори, но и на българските граждани към институциите у нас. Все по-често чуваме нашите сънародници да казват „Няма държава”. Проучванията показват, че българите вярват повече на европейските институции, отколкото на българските. Точно заради това преди няколко месеца създадохме Обществен съвет за граждански контрол и мониторинг върху усвояването на евросредствата в земеделието. В него бяха включени журналисти, представители на браншовите организации и „Трансперънс интернешънъл”, одитори. Вместо в дух на прозрачност и диалог, инициативата бе посрещната на „нож” от величествените авторитети в агроведомството. Днес се оказва, че липсата на контрол е една от сериозните забележки в доклада.

 Всичко това удря и върху имиджа на страната ни в Европа.                  Злоупотребите у нас са и по страниците на европейската преса – „Българите злоупотребяват със средства от  еврофондовете” – това четат във вестниците европейските ни съграждани и основателно се питат дали това не са пари от техните данъци.

 От разнопосочните реакции на представители на тройната коалиция виждаме паника във властта, но разумният въпрос е тя от какво е провокирана – от невъзможността на правителството да се справи със ситуация и да изпълни препоръките на Еврокомисията или от невъзможността следите от злоупотребите да бъдат прикрити?!

С доклада от Брюксел за поред път ни призоваха да „прочистим системата”. Това е трудна, но не и невъзможна мисия! Но явно зависи от гражданите, а не от правителството!



Тагове:   между,   Какво,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pss
Категория: Политика
Прочетен: 482149
Постинги: 94
Коментари: 47
Гласове: 501
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031