Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 16:13 - Общата селскостопанска политика след 2013 г. - по-справедлива и по-ефективна
Автор: pss Категория: Политика   
Прочетен: 2238 Коментари: 0 Гласове:
1



 Позицията на България по отношение на приоритетите в аграрната политика на Общността в периода до 2020 г. трябва да е съобразена с цялостната дългосрочна визия за развитието на земеделието и селските райони у нас.
Страната ни трябва да участва активно в дебата за промяната на Общата селскостопанска политика и да предлага успешни решения за ефективна подкрепа на земеделието и селските райони у нас, адекватни на нуждите на българските производители.

Мисията на Програмата за развитие на селските райони /ПРССР/ е както подкрепа за продължаващата модернизация на агросектора, така и грижа за селските райони, които продължават да изостават и да се обезлюдяват.

Много е важно критериите по мерките, които се акредитират по ПРССР да са съобразени с реалностите в българското земеделие и възможностите на родните фермери и жителите на селските региони.

Практиката показва, че най-малко кандидати за евросубсидии има от браншовете, които са в най-голяма криза и имат най-голяма нужда от допълнителни средства като млекопроизводството и зеленчукопроизводството.

Голям проблем остава осигуряването на финансовия ресурс за реализиране на проектите. Необходимо е спешно да се създаде нова финансова среда и да се улесни достъпа на фермерите до кредити.

Европейската практика показва, че гаранционните фондове могат да изиграят решаваща роля за подпомагане на малък и среден бизнес и земеделските стопанства.

Намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите за достъп до подпомагане, както и спазване на заложените срокове за разглеждане, одобрение и финансиране на проектите са важни условия за успешно усвояване на средствата от Европейския фонд за развитие на селските райони.

В периода 2014-2020 г. трябва да акцентираме и на мерки за подкрепа на алтернативната заетост в селските региони. Осигуряването на средства за модерна инфраструктура и обновяване на селата са възможност да се ограничи тенденцията за застаряване на фермерите и продължаващото обезлюдяване. Важно е да осигурим повече средства за необлагодетелстваните райони и фермерите в неравностойно положение.

Атроекологичните плащащия трябва да се превърнат в ефективна подкрепа за развитие на еко и биоземеделието у нас.

Нов елемент в бъдещата политика за развитието на селските райони ще бъде набор от инструменти за управление на риска, който да спомогне за по-добро справяне с несигурността на пазара и нестабилността на доходите.

След 2013 г. Общата селскостопанска политика трябва да осигури по-справедлива и по-ефективна подкрепа за земеделието и селските райони в ЕС.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pss
Категория: Политика
Прочетен: 484803
Постинги: 94
Коментари: 47
Гласове: 501
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930